Herman Van Goethem wekt 1942 terug tot leven en toont aan waarom dit een kanteljaar in de oorlog was.
Vanaf 1 september 1939 walst Nazi-Duitsland over Europa en sleurt de wereld mee in een nieuw groot conflict. Wanneer België bezet gebied is, installeert de Duitse bezetter er een sterk genazificeerd militair bestuur, waar de bestaande administratie en instanties vaak gewillig mee zullen samenwerken. In Antwerpen werkt het collaborerende stadsbestuur ijverig mee. Ook met de Jodenrazzia’s. De stad is een seismograaf voor wat zich ook elders afspeelt in bezet Europa …
Vanaf november 1942 lijden de nazi’s zware nederlagen. Overal ter wereld veranderen ambtenaren en regeringen van koers. En zo voltrekt zich de Grote Ommekeer, in Antwerpen, Londen, Washington… 1942 is een immens zwart gat, in een internationale context van oorverdovende stilte en slepende onzekerheid. Herman Van Goethem wekt dit cruciale jaar weer tot leven.
Prof. Herman Van Goethem, jurist en historicus, is voormalig rector van de Universiteit Antwerpen. Tot 2012 was hij verantwoordelijk voor Kazerne Dossin in Mechelen. Hij publiceerde verschillende boeken en artikels over de communautaire geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog.