“Vlaamse identiteit. The Making Of” – prof. Vincent Scheltiens
In deze lezing voert historicus en auteur Vincent Scheltiens ons terug naar het ontstaan van de Vlaamse beweging in het midden van de negentiende eeuw. Hoe bakenden de Vlaamse letterheren van weleer hun land en hun identiteit af?
We volgen de evolutie, het vallen en opstaan van de Vlaamse beweging tot aan de aanvang van het derde decennium van de 21ste eeuw: vandaag. Scheltiens plaatst hierbij de Vlaamse identiteitsvorming in een breder, Europees perspectief waarbij we ook kijken naar bv. Catalonië en Baskenland."
Vincent Scheltiens (1962) is doctor in de geschiedenis en lid van Power in History - Centre for Political History. Hij promoveerde aan de Universiteit Antwerpen op een proefschrift over de Vlaamse en Waalse identiteitsconstructie aan de hand van alteriteitsvertogen, dat betekent een kruisbestuiving tussen geschiedenis, linguïstiek en politieke wetenschappen.
Zijn masterscriptie behandelde breuk en continuïteit in het leven van War Van Overstraeten, oprichter en eerste parlementslid van de communistische partij in de jaren 1920 en animistisch, mystiek religieus geïnspireerd schilder vanaf de jaren 1930.
Hij was verbonden aan het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CegeSoma) van het Algemeen Rijksarchief waar hij in 2010 werkte aan een internationaal onderzoeksproject 'Privacy en historisch onderzoek', toegespitst op politiearchieven van voormalige autoritaire staten in Europa in de 20ste eeuw en waar hij in 2015-2016 onderzoek voerde naar het leven van de joodse bevolking in Brussel tussen 1930 en 1950.